,

,
,

10 czerwca 2015

ZĘBATY PTAK - POTRZESZCZ

Potrzeszcz jest największym przedstawicielem trznadlowatych w rodzinie śpiewających. Zamieszkuje tereny otwarte, pola łąki, unika lasów, borów i wysokich gór, oraz zbiorników wodnych. Lęgnie się na ziemi. Gniazdo uwite z traw, umieszczone jest pod kępą roślinności zielnej. Młode karmione są owadami, dorosłe ptaki jedzą większość dostępnych nasion i części roślin. Śpiew jednozwrotkowy, monotonny, wibrujący. Potrzeszcz śpiewa zaraz na początku wiosny.Piosenka potrzeszcza łatwo wpada w ucho. Głos kontaktowy: plik, plik,plik. Samce śpiewają do października. Ptak może śpiewać w locie, trzepocząc skrzydłami, wygina wtedy charakterystycznie głowę do przodu i opuszcza nogi.
Ubarwienie ziemiste z czarnymi akcentami (kreski, kropki, plamki). Spód białawy, wierzch ciemniejszy. Dziób średni z typowym dla tego gatunku zębem. Ząb widoczny podczas śpiewu. Znajduje się na szczęce górnej, podobnie na żuchwie.
 Jesienią gromadzi się w stada liczące nawet po kilkaset ptaków.

Odpoczywający potrzeszcz. Fot. MM
W gąszczu ziemniaków. Fot. MM
Śpiewający samiec. Fot. MM
Fot. MM
Widoczny typowy ząb na dziobie. Fot. MM

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz