,

,
,

30 listopada 2010

DOKARMIAJMY PTAKI ZIMĄ


Zima jest trudną porą roku dla zwierząt. Niektóre gatunki przesypiają ten czas zapadając w tak zwaną hibernację (nietoperze, niedźwiedzie itd.). Ptaki radzą sobie na dwa sposoby. Jedne migrują do cieplejszych krajów, gdzie mogą przeczekać ciężki czas zimowej aury, drugie podejmują wyzwanie i zostają. Niska temperatura i utrzymująca się długo gruba warstwa śniegu utrudnia przetrwanie. Wiele ptaków zginie z głodu i wyziębienia organizmu. W okresie zimowym można, a nawet trzeba pomagać skrzydlatym stworzeniom wystawiając pokarm w karmnikach. Ptasia stołówka cieszy oko i edukuje obserwatorów w rozmaitych zachowaniach, głosach, które wydobywają się z karmnika. Należy jednak pamiętać o odpowiedzialności w dbaniu o to by pokarm znajdował się w tej jadłodajni regularnie, a ewentualne braki powinny być szybko uzupełnione. Ptaki przyzwyczajają się do miejsca gdzie mogą się pożywić i będą czekały. Czasami zamarzną z głodu zanim delikwent przypomni sobie, że należy uzupełnić karmnik. Konsekwencja i upór to podstawa ochrony jaką zapewniamy ptakom dokarmiając je zimą. Jeśli raz podejmiemy się temu zadaniu, powinniśmy to robić systematycznie i z uwagą. Dokarmiamy stale albo wcale.

Czasami zastanawiamy się nad tym jaką karmę wykładać aby nie zaszkodziła ptakom. Nasza kuchnia i potrawy, które spożywamy mogą być nieodpowiednie. Nie należy wystawiać pokarmu mokrego (w niskiej temperaturze może zamarznąć) oraz najważniejsze solonego. Ptaki nie tolerują soli i mogą zginąć jedząc osolone produkty.
Ustawiając karmnik należy dokładnie zbadać czy nie będą do niego miały dostęp koty itd. Ważne jest aby regularnie czyścić ptasią stołówkę, ponieważ może ona być siedliskiem bakterii przenoszonych przez chore ptaki. Karmnik czyścimy przy plusowej temperaturze. Można go wyparzyć, polewając wrzątkiem itd.

Rozmaite gatunki ptaków goszczą w wielu karmnikach. Są to przede wszystkim łuszczaki, uwielbiające wszelakie nasiona twarde i oleiste. Możemy więc sypać pszenicę, kaszę (nie gotowaną), słonecznik, orzechy, len, proso, soczewicę itd. Wskazane są także owoce, suszone (np. rodzynki) oraz surowe (jabłka, gruszki itd.); rozmaite tłuszcze takie jak słonina, łój są bardzo lubiane przez sikorki, mazurki, kowaliki i dzięcioły. Do łoju (smalcu) można dodać różne drobne ziarna, posiekane drobno orzechy – w ten sposób przygotowane danie formujemy w kulkę i wieszamy w siatce oczkowej lub wkładamy do doniczki z przewleczonym patykiem.
Różne są pomysły tworzenia karmników, należy jednak pamiętać, że życie ptaków zimą może w dużej mierze zależeć od tego czy regularnie będziemy je dokarmiać.
Zima to ciężka pora roku, pomóżmy ptakom.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz