,

,
,

15 marca 2015

DZIĘCIOŁ CZARNY - DZIÓB JAK DŁUTO

Dzięcioł czarny jest największym europejskim gatunkiem dzięcioła. Długość ciała od końca dzioba, do końca ogona wynosi 40 cm. Płcie różnią się od siebie czerwoną czapeczką na głowie. Samiec ma duży pas czerwieni od dzioba do potylicy. Samica ma tylko niewielką plamę z tyłu głowy. Oko jest jasne. Dziób koloru kości słoniowej z lekkim zaczernieniem na końcu.
Przenikliwy, hihoczący głos dzięcioła słychać z oddali. Ptak wydaje mnóstwo różnych głosów przypominających miauczenie, kruczenie itp.
Szczególnie przenikliwy jest werbel godowy. Dzięcioł uderza wtedy szybko w pień drzewa. Dźwięk jest bębnący i donośny. Pojedyncze uderzenia o drewno też sprawiają wrażenie ciężkich i mocnych.
W większości przypadków to samiec wykuwa dziuple i zaprasza do niej samiczkę. Zdarza się także, że samica sama kuje dziuplę. Samiec czeka w pobliżu. Dzięcioł czarny żywi się owadami znajdowanymi w korze i drewnie drzew - głównie mrówkami. Rozkopuje mrowiska w poszukiwaniu larw i jaj mrówek, rozbija gniazda znajdujące się w drewnie. Dziuple wykuwa co roku. Rzadko zdarza się, że zajmuje starą z poprzedniego sezonu. Z takich pozostawionych mieszkań korzystają różne inne ptaki (puszczyk, siniak, gągoł, włochatka, sóweczka, kowalik), ssaki (popielica, wiewiórka, koszatka, żołędnica, kuna domowa i leśna, nietoperze), owady (szerszenie, dzikie pszczoły, osy) i pająki.
Dzięcioł czarny zamieszkuje lasy mieszane, duże kompleksy leśne. Czasami pojawia się w miejscach gdzie występują stare drzewa - w dużych zadrzewieniach śródpolnych. 
Samica dzięcioła czarnego na pniu sosny. Fot. A. Płażek
Rzadki widok samicy kującej dziuplę. Fot. AP
Dzięcioł czarny zamieszkuje rozległe kompleksy leśne. Fot. A. Chwierut

1 komentarz:

  1. Bardzo trudny do sfotografowania bo bardzo płochliwy. Ciężko nawet go zobaczyć a co dopiero zrobić mu zdjęcie. Gratuluje i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń