,

,
,

29 czerwca 2014

DZIWONIA ZNÓW ŚPIEWA

Dziwonia jest jednym z piękniej ubarwionych ptaków w naszym kraju. Nie wszyscy ją widzieli. Ja miałem okazję spotkać ją kolejny raz. Ptak siedział na topoli białej. Nie wiadomo było czy to samiec czy samica, ponieważ śpiewają obie płcie. Kiedy ptak ukazał się wreszcie na czubku drzewa było widać, że to samiec. W pełni wybarwiony ptak śpiewał swoją fletową piosenkę. Dziwonia podczas śpiewu siada na czubku drzewa, krzewu. Czasem na roślinności zielnej na łące. Widziałem samca siedzącego na wrotyczu.
 Dziwonia zimuje na subkontynencie indyjskim. Przylatuje do nas już na początku maja. Odlatuje pod koniec sierpnia, na początku września.
Pokarm stanowią pąki drzew, nasiona, owady i inne bezkręgowce. Samce przystępują do rozrodu mając rok, nie są wtedy jeszcze wybarwione. Pełną szatę uzyskują w drugim lub trzecim roku życia. Śpiew dziwonii jest miły dla ucha. Kojarzony ze śpiewem wilgi, fletowy gwizd, powtarzany co pewien czas.
Dziwonia gniazduje w niewielkich drzewach lub krzewach, dość nisko nad ziemią. Gniazdo uwite jest z traw, korzonków. W zniesieniu około 5 jaj. Jaja koloru błękitnego z małymi czarnymi plamkami na tępym końcu. Przypominają nieco jaja śpiewaka, ale są dużo mniejsze. Gniazdo jest dobrze zamaskowane w roślinności. Wysiadywanie trwa około 14 dni. Samica wysiaduje jaja, samiec pomaga w karmieniu piskląt.
Młode ptaki podobne do samicy z jaśniejszymi końcami pokryw skrzydłowych.
Samiec dobrze maskuje się w roślinności. Fot. MM
Ptak wybiera eksponowane miejsce do śpiewu. Fot. MM
Samiec dziwonii w pełnej krasie. Rys. MM

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz