,

,
,

6 kwietnia 2014

SIEWECZKA OBROŻNA - MEWIA ŁACHA

Sieweczka obrożna (Charadrius hiaticula) jest nielicznym ptakiem lęgowym w Polsce. Na wybrzeżu zaledwie kilkadziesiąt par lęgowych. W Polsce występuje kilkaset par. Nad morzem żeruje w strefie przybrzeżnej, gdzie fale smagają piasek. Duże oczy pozwalają jej na łatwe dostrzeżenie łupu i pochwycenie go. Biega energicznie, podobna do sieweczki rzecznej. Różni się drobnymi szczegółami w obroży wokół szyi i czarnych przepasek na głowie. Niepłochliwa, daje się podejść na odległość kilku metrów. Gniazdo zakłada bezpośrednio na ziemi. Jaja są ubarwione tak aby nie uwidocznić, do złudzenia przypominają kamyczki leżące na piasku. Pisklęta często giną. Powodem są drapieżniki takie jak mewy, lisy, wałęsające się psy i koty. Sieweczki gniazdują na żwirowej plaży i piasku gdzie łatwo mogą ukryć lęg. Sieweczki są niewielkimi ptakami wielkości szpaka. Są dość towarzyskie i chętnie żerują w towarzystwie innych siewkowatych.
Dziś tj. 06.04.14 miałem okazję pierwszy raz obserwować sieweczkę obrożną na mewiej łasze na Wyspie Sobieszewskiej. Ptak dreptał po piaszczystej plaży. Pięknie prezentował swoje kolory upierzenia w słońcu.
Sieweczki gniazdujące w Polsce przylatują do nas z atlantyckich wybrzeży, gdzie zimują.
Sieweczka obrożna przemykająca po plaży. Fot. MM
Ptak w pełnej odsłonie. Fot. MM
Ptak widziany od tyłu. Fot. MM
Kiedy siedzi na piasku, wygląda jak kamień. Fot. MM

1 komentarz: