,

,
,

4 lutego 2014

ZĘBATA KACZKA

Nurogęś to dziwaczna kaczka, którą można zobaczyć nad rzekami i nad morzem w okresie zimowisk, w lecie przenosi się w spokojniejsze zbiorniki wodne, meandry łagodnie płynących rzek i jezior. Podobnie jak gągoł wybiera na miejsce gniazdowania dziuple oraz duże budki lęgowe, czasami także nory ziemne. W Polsce jest dość rzadkim ptakiem lęgowym.  Zręcznie wspina się po drzewach Młode po opuszczeniu dziupli ruszają do wody, gdzie będą bezpieczne i dołączą do matki. W zniesieniu może być od 8 do 20 jaj. Dzieje się tak dlatego, że inna samica może znieść jaja do gniazda już wysiadującej matki. Po wykluciu się rodzinka przenosi się na wodę i razem poznaje świat. Maluchy śpią i odpoczywają na grzbiecie samicy.
Nurogęś jest dużą kaczką. Poluje na ryby pod wodą, łupem padają także żaby. Dużą zdobycz wyciąga na powierzchnię. Widziałem kiedyś potyczkę o rybę kormorana z nurogęsią na powierzchni. Ptaki wyrywały sobie nawzajem zdobycz. Dodatkowym utrudnieniem były licznie pływające na całej tafli kry. Ostatecznie ryba przepadła.
Czasami nurogęsi polują w dużych grupach, naganiając ławice małych ryb. Ptak ten jest świetnym nurkiem. Potrafi głęboko zanurzyć się pod wodą, nawet do trzydziestu metrów. Zanurzona nurogęś może wytrzymać około 2,5 minuty. Niezwykła jest budowa dzioba nurogęsi. Jest on długi, na końcu hakowaty. Na brzegach szczęki górnej i dolnej, po obu stronach, znajdują się żłobienia przypominające zęby. Tak ukształtowany dziób służy do łapania i przytrzymywania śliskiej i wyrywającej się zdobyczy. Doskonałe rozwiązanie i przystosowanie sprawia, że żadna ryba nie ma prawa wydostać się z dzioba tej kaczki.
Samica nurogęsi na wodzie. Fot. MM
Samiec z kontrastowym upierzeniem. Fot. MM
Nurogęś samiec. Kontrastowe kolory pozwalają na szybka identyfikację. Fot. MM
Wypoczywający na lodzie samiec. Fot. MM
Lód i zimna woda nie jest straszna dla tej wytrzymałej kaczki. Fot. MM

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz