,

,
,

3 lutego 2014

MOJE GĄGOŁY

Patrząc na gągoła ciężko uwierzyć, że ten przedstawiciel blaszkodziobych - kaczek nurkujących gniazduje w dziuplach drzew. Szczególnie upodobał sobie stare i opuszczone dziuple dzięcioła czarnego. Lęgnie się także w skrzynkach lęgowych. Lęgi stwierdzono na północy kraju, przy występowaniu jezior. Co roku na zimowiskach można zobaczyć duże stada gągołów na Wiśle i nad zatoką. Na południu polski widywane są w Witowie w gminie Koszyce. Na odcinku Wisły można zobaczyć około pięćdziesiąt sztuk tych ptaków w stadach mieszanych z krzyżówkami, czernicami, nurogęsiami i łabędziami niemymi. Szczególnie ciekawe są zachowania godowe samców, które popiskują, pluszczą wodą i wykonują różne ruchy szyją. Takie zachowanie ma pokazać, który z samców jest najbardziej atrakcyjny. Samice muszą zdecydować. Gągoł żywi się różnymi skorupiakami i bezkręgowcami, które wyciąga z dna, penetrując piach i muł. W różnej literaturze można przeczytać o mięsie tych ptaków. Ze względu na zapach rybi, nie jest to ceniony ptak łowny. Podobne wiadomości dotyczą ohara czy bielaczka. Gągoł jest dość płochliwym i nieufnym ptakiem. W dużych stadach blaszkodziobe są bezpieczne i łatwiej im dostrzec drapieżnika, który może atakować z powietrza jak bielik czy z ziemi jak lis. 


Zachowania godowe samców gągoła. Fot.MM
Lądujące samce. Fot. MM
Samotny samiec. Fot. MM
Jeden z ptaków postanowił przenieść się dalej. Fot. MM
Gągoły co pewien czas przelatują w stałe miejsce na rzece. Nurt znosi je dalej . Fot. MM
Startujący samiec. Fot. MM
Gągoł - samiec w całej okazałości. Fot. MM

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz