,

,
,

28 marca 2013

KILKA SŁÓW O ZIĘBIE

Zięba (Fringilla coelebs) to niewielki ptak z rodziny łuszczaków, rzędu wróblowych. Związana jest z parkami, lasami liściastymi i mieszanymi, zadrzewieniami śródpolnymi. Zimą pojawia się w karmnikach, choć nie zawsze tam gości. Żywi się rozmaitymi nasionami, a także owadami. Żeruje na ziemi, czasami w grupach mieszanych z innymi łuszczakami takimi jak dzwoniec, jer, czyż, szczygieł. Gniazdo zięby jest niesamowitym kunsztem w świecie przyrody. Starannie uwite miękkie gniazdko składa się głównie z traw, mchu, niewielkich gałązek,pajęczyny, przyozdobione porostami, które świetnie kamuflują. Wnętrze wyścielone jest drobnymi źdźbłami traw, piórami. Jaja kremowe z czarnymi plamkami,  także brązowymi.  Śpiew samca zięby jest szczebiotliwy i miły dla ucha. Kończy się krótkim ik. Czasami ptak ten wyczuwając złą pogodę wydaje przeciągłe cink, cink, cink. Tak zawodzący śpiew zięby możemy usłyszeć podczas dżdżystej pogody.  Dobrze widoczny dymorfizm płciowy pozwala na pewną identyfikację gatunku. W szacie godowej samiec jest niezwykle barwny i atrakcyjny. Poza sezonem godowym, w szacie zimowej jest bardziej szarawy. Samica jest szaro-brązowa.
Miałem okazję wielokrotnie obserwować zachowanie zięb w wielu karmnikach i odniosłem wrażenie , że są to ptaki raczej trzymające się na dystans z innymi gatunkami. Rzadko wdają się w konflikty z innymi ptakami, a jeśli dochodzi do konfrontacji po prostu uciekają. W karmniku nigdy nie widziałem zięby, zawsze żerują na ziemi pod stołówką. Warto o tym pamiętać i sypać ziarno na ziemi. Można też zrobić karmnik - daszek stojący bezpośrednio na podłożu. Zięby masowo pojawiają się na przełomie jesieni i zimy oraz zimy i wiosny.
Samiec zięby na śniegu. Fot. MM 
Na skrzydle widoczny charakterystyczny wzór. Samiec nie do końca wybarwiony. Na głowie widoczne pozostałości szaty zimowej. Fot. MM
Samiec ma czoło koloru szaro-grafitowego. Fot. MM
Zięba chętnie korzysta z resztek porozrzucanych przez ptaki odwiedzające karmnik. Fot. MM
Samiec w szacie godowej. Fot. MM
Nieśmiały samczyk. Fot. MM
Zięba pożywia się ziarnami słonecznika i z zaciekawieniem spogląda na żółtą piłkę. Fot. MM
Na spacerku. Fot. MM
Szczególnie pięknie prezentuje się szaro-błękitna ramka głowy na tle rudej twarzy. Fot. MM
Co to takiego. Fot. MM
Samiec w szacie zimowej jest znacznie bledszy a jego kolory są stonowane. Fot. MM

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz