,

,
,

30 czerwca 2012

CZAJKA

Typowy ptak łąkowy. Fot. MM
Kontrastowe ubarwienie jest znakiem rozpoznawczym czajki. Fot. MM
Czajka jest wielkości gołębia. Fot. MM
CZAJKA to najbardziej znany ptak siewkowy zamieszkujący łąki, pola i rozlewiska. Lęgnie się bezpośrednio na ziemi, a gniazdo ma charakter umowny (jest to dołek w trawie). Młode są zagniazdownikami, opuszczają gniazdo tuż po wykluciu się z jaj. W razie niebezpieczeństwa rozpierzchają się w różnych kierunkach i zastygają w bezruchu. Jeżeli drapieżnik zbliży się do młodych czajka użyje wielu forteli by odwrócić jego uwagę od rzeczywistego miejsca ukrycia piskląt. Ptaki przylatują bardzo wcześnie do naszego kraju, już na początku marca. Czajka  żywi się owadami, dżdżownicami, drobnymi bezkręgowcami znajdowanymi w wilgotnym piasku lub mule. Samce posiadają czarne, rozległe krawaty i maski oraz długi czub z wąskich piór. Wiosną można obserwować popisy godowe czajek, kiedy koziołkują w powietrzu. Ptak podlega ochronie gatunkowej. Zagraża mu osuszanie i zarastanie łąk oraz zanieczyszczenia środowiska, tam gdzie łąki przecinają drogi, znacznym niebezpieczeństwem są kolizje z pojazdami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz