,

,
,

7 sierpnia 2011

NUROGĘŚ

Ptak na plaży. Fot. MM
Widoczne białe lusterko na skrzydle. Fot. MM
Samica odpoczywała na wysepce. Fot. MM
Wczoraj miałem okazję obserwować samicę nurogęsi ( Mergus merganser ). Ptak należy do rodziny blaszkodziobych ale nie przypomina typowej kaczki. Długi, hakowato zakończony dziób z piłkowanymi krawędziami świadczy o przystosowaniu do konkretnego pokarmu. Nurogęś poluje na ryby, drobne płazy. Samiec różni się od samicy ubarwieniem głowy. Gdy ptak jest podniecony stroszy czub na głowie. Nurogęsi gnieżdżą się w dziuplach drzew. Młode wyskakują z dziupli i udają się w kierunku wody. Ptak, którego obserwowałem, był samicą. Odpoczywała ona na niewielkiej wysepce, poprawiała pióra, później przeniosła się na plażę. Nurogęsi zimują na Bałtyku i czasami masowo można je tam spotkać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz