,

,
,

11 lutego 2014

KRASNAL WŚRÓD CIEŚLI - DZIĘCIOŁEK

Dzięciołek to najmniejszy przedstawiciel rodziny dzięciołów w Polsce. Wielkością dorównuje wróblowi. Jest bardzo ciekawski i zagląda w najmniejsze szczeliny i ubytki w korze, gdzie znajduje pożywienie. Samiec różni się od samicy czerwoną czapeczką na głowie - zaczynającą się od czoła. Samica nie posiada tej ozdoby. U dzięciołka kuper jest biały z małymi plamkami i kreskami - nie czerwony jak u dzięcioła dużego i podobnych mu czarno - białych dzięciołów. Głos dzięciołka przypomina trochę wołanie błotniaka stawowego. Ciężko jednak szukać błotniaka w lesie, parku i na starych drzewach. Mały dziób sprawia, że dzięciołek wykuwa dziuple w gałęziach drzew, a nie w samym pniu. Bębni energicznie, podobnie jak jego krewniacy. Dzięciołek jest nielicznym ptakiem lęgowym. Zjada owady, wydłubywane z pod kory i z butwiejącego drewna. Poluje czasami z zasiadki. Czasami korzysta ze skrzynek lęgowych. Porusza sie zwinnie i szybko, przeczesując gałęzie drzew.
Dzięciołek - samiec. Fot. MM
Ledwo widoczna czerwona czapeczka u siedzącego ptak . Fot. MM
Samica siedząca na starej gałęzi topoli kolumnowej. Fot. MM

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz